Saturday, April 2, 2011

Kiss Kiss Cheek to Cheek


Poskisuudelmat eivät vieläkään oikein ole rantautuneet tänne Suomeen. Ja voikin kestää vielä vuosia ennen kuin näin tapahtuu. Itse Keski-Euroopassa asuneena ja monta vuotta kansainvälisessä toiminnassa aktivoituneena olen tottunut tervehtimään poski poskea vasten. Poski etsii posken aivan luonnollisesti mitään sen enempää empimättä. Usein matkalta palatessa tai pitkään kansainvälisessä porukassa ollessa, voi olla vaikea tottua siihen poskisuudelmattomaan ympäriistöön.  Ei toisinpäin. 

Suomessa ollaan totuttu tervehtimään kättelemällä; miehet virallisessa ja epävirallisemmassa ympäristössä, naiset ja miehet vain virallisemmassa toiminnassa, tai halaamalla ystävien kesken. Mutta jos kättely tuntuu liian viralliselta ja ei ollakaan vielä halausasteella, sanotko vain moi? Keski- tai eteläeurooppalainen antaisi poskisuudelman.

Hekin osaavat

Poskisuudelmatapahan vaihtelee kulttuureittain. Suomessa ja skandinaaviassa ollaan totuttu oikea-vasen pariin naisten ja miesten välillä tai naisten kesken. Mutta mistä tietää miten missäkin maassa tulisi antaa poskisuudelma? Ettei mene ristiin?? Ja milloin on sopivaa edes antaa poskisuudelma?

Paljon reissanneena voin todeta, että tarkkailu auttaa tähän pulmaan. Oikea-vasen on kuitenkin yleensä se oikea järjestys. Tämä toimii mm. Espanjassa, Itävallassa, Saksassa, Turkissa,  Tsekissä, Portugalissa, Kreikassa, Ranskassa ja monikansainvälisissä ympäristöissä. Kättely on yleensä ensimmäisen kohtaamiskerran tapa mutta jo hyvästellessä poskisuudelman voi yleensä antaa. Espanjalainen kuitenkin antaa usein poskisuudelman jo ensimmäisellä kohtaamiskerralla, italialainen ei. Ranskalaisdaami sen sijaan ei välttämättä ojenna edes kättänsä sinulle ensikohtaamisella, vaikka poskisuudelmaakaan ei silti aina vaihdeta. Kannattaa seurata ranskalaisen naisen aloitetta. Tuttua naista ei koskaan kätellä.

Oikea-vasen ja ei liikaa huulia kehiin, vain kevyt poskien kosketus. Sveitsissä poskisuudelmia on itseasiassa kolme, oikea-vasen-oikea ja Meksikossa sekä monissa muissa Latinalaisen Amerikan maissa vain yksi oikea. Italiassa kannattaa muistaa  päinvastainen järjestys vasen-oikea, jotta välttyy suutelemasta toisen huulille! Kokeilemalla ja tarkkailemalla oppii.

Mutta miten halaus sitten? Halata voi jos ei ole nähnyt pitkään aikaan mutta muuten halaus koetaan paljon läheisempänä kuin poskisuudelma ja sitä ei harrasteta niin paljon kuin esim. jopa Suomessa. Maskuliinenkin frendihalaus toimii tietenkin miestenkin välillä mutkattomasti, jopa päivittäin. Entäs poskisuudelmat miesten välillä? Syntymäpäiväsankaria ei halata, vaan annetaan poskisuudelma. Miehet voivat antaa poskisuudelman nähdessään pitkästä aikaa tai hyvästiksi kun ei tulla näkemään pitkään aikaan. Joka päiväisissa tervehdyksissä ne kuitenkin ovat harvinaisia.

Niin ja oikealla tarkoitan siis oikeaa omasta näkökulmasta, mutta siis suudeltavan vasenta poskea. Ja tämä postaus ei ole siis mikään poskisuutelemisen ABC, vaan perustuu omiin havaintoihin =)


Photo: wjs.com

No comments:

Post a Comment