Thursday, January 27, 2011

¡Mojitos mojitos! kuubalaisittain...

Mojito, yksi ehdottomia suosikkidrinkkejäni, toimii aina toimii kaikkialla. Varsinkin se toimii erinomaisesti viilentäjänä kesähelteessä. Viime toukokuisella matkallani Kuubaan pääsin viimein testaamaan aitoja oikeita mojitoja. Ongelma on vain se, että nyt matkan jälkeen en oikein enää löydä Helsingistä mitään vastaavaa. Suomen ravintoloissahan tämä minttujuoma rakennetaan usein niin, että lasi täytetään shotilla rommia, limenpaloilla, mintulla ja jäämurskalla. Ja nimenomaan niin, että lasissa on pääasiassa jäämurskaa ja lime-minttusohjoa.


Havana, Cuba (ja Havannan parhaat mojitot)

Havana, Cuba

Kuubassa sen sijaan (kuvissa) mojito rakennetaan siten, että random määrä vaaleaa rommia maustetaan limemehulla (+perus sokeri ja vichy), tuoreilla mintunlehdillä. Murskatut mintunlehdet ovat siivilöity pois valmiista juomasta ja kuten kuvista voi nähdä, että lasiin viimeisenä lisätyt tuoreet mintunlehdet tosiaan ovat käsittämättömän suuria ja antavat viimeisen minttuaromin mojitoon. Loistava raikastaja Havannan ja muun Kuuban kuuman kosteassa sekä sykkivässä ilmapiirissa. Ja plussaa parin euron hinnasta =)

Cuba! Bar & Cafe Helsingissä mainostaa tarjoavansa Suomen parhaita tai jopa pohjoisen pallonpuoliskon parhaita mojitoja. Itse en näe näiden eroavan juurikaan tavallisista Suomi-mojitoista, valikoima erikoismojitoja sen sijaan ansaitsee kiitoksen. Viime vierailulla tosin maistoin (viimeistä kertaa) chili-mojitoa. Chilimojitoa? Chilipalkoa säilytetään rommipullossa, ja juoma onkin oikeastaan vain chilinmakuinen, ja jokseenkin liian tulinen. Toimii ehkä flunssantappajana. En suosittele.

Onneksi kuitenkin ostin Kuubasta mukaan vaaleaa pari pulloa Havana Club rommia (saa myös Suomesta tietenkin, mutta hinta sen mukainen). Ja nyt parhaat mojitot syntyvät tietenkin itse tekemällä! Sovellan itse drinkkiklubi.com mojito-reseptiä http://www.drinkkiklubi.com/drinkkiohje/mojito.html joka menee näin:

4 cl Rommi (Vaalea)
2 cl Limemehu
10 kpl Mintunlehti
2 tl Sokeri
10 cl Soodavesi

"Murskaa mintunlehdet ravistimessa sokerin ja soodaveden kera. Kun sokeri on liuennut ja haistat mintun tuoksun lisää puolikkaan limetin mehu, rommi, jääpalat ja ravista kunnolla. Siivilöi juoma puolillaan murskattua jäätä olevaan lasiin, pidennä soodavedellä ja tarjoile Mojito muutamalla mintunlehdellä koristeltuna. Voit käyttää sokerin sijaan myös sokerisiirappia. Tällöin ravistimessa tulee murskata ainoastaan mintunlehdet, minkä voi murskaimen sijaan suorittaa myös lisäämällä ravistimeen jäämurskaa ja ravistamalla kunnolla. Jäämurskan terävät reunat pirstovat mintunlehtien pinnan siinä määrin että mintun maku irtoaa mintun lehdistä. Ehkä yleisin ja helpoin tapa on kuitenkin rakentaa Mojito suoraan lasiin. Laita lasin pohjalle 2-3 limelohkoa, sokeri ja mintunlehdet, murskaa kunnolla, täytä jäämurskalla ja pidennä soodavedellä. Tarjoile pillin tai lusikan kera." (Drinkkiklubi.com)















2 comments:

  1. Oi, olis kiva päästä käymään Kuubassa...Kiitti drinkki vinkistä

    ReplyDelete
  2. Jes, suosittelen lämpimästi ja ehdottamasti omatoimisesti! Esimakua Kuuban rytmeistä voi saada vaikka Helsingin Havana clubilla...

    ReplyDelete